Издръжливост и здравина на интериорните врати. Каква е разликата между MDF и HDF технологията на производство?

25/01/2022

Материалът, от който са изработени интериорните врати, определя издръжливостта и здравината им, както и тяхното качеството като цяло. Днес, най-разпространените в търговска мрежа, интериорни врати, са изработени от два вида плочи:

  • MDF (Medium Density Fibreboard) – плочи от дървесни частици със средна плътност
  • HDF (High Density Fibreboard) – плочи от дървесни частици с висока плътност.

Оказва се, че разликата в двата вида плочи повлиява до голяма степен на качеството на интериорните врати.

Като имаме предвид и разликата в името, HDF плочите са по-плътни, по-твърди и по-устойчиви от MDF.

HDF - усъвършенствана и подобрена версия на MDF технологията

HDF, като материал се получава посредством сухо пресоване на фини дървесни частици при налягане и температура по-високи спрямо MDF. Импрегнират се естествени смоли и лепила за свързващи материали, които също са в по-голямо количество отколкото при MDF, което от своя страна дава по-висока здравина и устойчивост на HDF материала.

Какви са предимствата на плоскостите HDF?

Плоскостите от такъв материал могат да бъдат лакирани, ламинирани, фурнировани, фрезовани, което предполага и по-голямото им приложение. Това, че не са ронливи допринася за използването им за дребни и декоративни елементи. HDF материала е напълно безопасен. Tой е негостоприемен за различни видове гъбички и микроорганизми, които може да открием в естествените дървесни материали. HDF материала е влагоустойчив, което означава, че направената врата няма да се деформира и издуе, при монтаж в среда със средна влажност, като баня или друго мокро помещение, в което е достатъчно да има проветривост.Тези характеристики на плочите от HDF, ги правят особено подходящи за производство на интериорни врати.

HDF вратите подлежат на третиране с бои, повърхността им има идеално гладък вид, наподобява врата от масив, при професионално боядисване. Това предполага богат избор на цветови варианти, които да се съчетаят с интериорното обзавеждане и стават предпочитан избор за дизайнерските решения.

HDF вратите притежават добри шумо- и топлоизолационни характеристики. Не на последно място е и това, че са в пъти по- евтини от естествената дървесина, а по механични качества по нищо не и отстъпват.

Интериорните HDF врати са идеалният избор и съотношение между цена и качество. Всеки модел врати може да намерите както във фрезован, така и в остъклен вариант.

Галерия