Вратите в обществените сгради: какви експлоатационни качества трябва да притежават

26/07/2024

Вратите в обществените сгради трябва да отговарят на редица изисквания за сигурност и удобство при експлоатация. Под обществени сгради имаме предвид търговски центрове, офисни сгради,летища и пр., с голям човеко-поток. Сигурността, безопасността и функционалността са най-важните характеристики, когато става въпрос за оборудване на бизнес, търговски и обществени сгради. Характеристиките на всеки обект определят избора на профили за прозорци, врати и плъзгащи системи.

Врати, подходящи за всяко обществено пространство

Благодарение на богатия ни опит и професионализъм можем да предложим висококачествени интериорни и блиндирани врати за различни конструкции, използвайки техники, даващи висока издръжливост на крайния продукт. 

Вътрешните врати, произведени по технология за високо натоварени врати, могат да се използват в различни обекти: в офис сгради, обществени и частни пространства, врати на болници и лаборатории, училищни врати, врати за хирургия, врати за обществени сгради, врати за молове и други търговски центрове.

Основен елемент  в производството е елоксираният алуминий, който е в основата на структурата на различните видове технически врати, съчетани с плоскости от пластифицирана ламарина или HPL.  HPL (high pressure laminate)e високо пресован ламинат. Материалът е подходящ за покрития, които изискват висока стабилност и удароустойчивост. HPL плоскостите са износоустойчиви, издръжливи и лесни за поддръжка, тъй като не задържат мръсотия. HPL e подходящ за покриване на повърхности от типа на врати и панели за стени. Гамата от декори HPL е много разнообразна и позволява комбинации между HPL и другите базови плочи от дървесни частици.

Носещата и обхватната каса за вратите може да са от елуксиран алуминий или алуминий боядисан в цвят по RAL. Обкантващият профил е заоблен и фино предпазва от нараняване.

Вратите са изработени от подбрани материали, за да се гарантира качеството и безопасността при експлоатация.  

Какво представлява елоксацията?  

Процесът на анодизация или елоксацията защитава алуминиевата повърхност от нараняване и износване. Получава се защитно покритие от алуминиев оксид към самия метал. Издръжливостта и дългият експлоатационен срок  зависят от плътността на нанесеното покритие. 

Алуминиевият оксид е стабилен срещу атмосферни влияния. Елоксацията също позволява да се оцвети метала в различни цветове по RAL. Покритието не се лющи поради процеса на електрохимично свързване.  

Елоксираните повърхности лесно се поддържат.  Замърсяват се, но чрез обикновен процес на почистване с препарат можете да го възстановите до първоначалният му вид. 

Епоксидните повърхности имат ниски разходи за поддръжка  и голяма дългосрочна стойност.

Процесът елоксация не е вреден за човешкото здраве. Анодизираното покритие е химически стабилно, не се разпада, не е токсичен и е термоустойчив до точката на топене на алуминия.

Специализирани, огнеупорни и противопожарни врати  

Огнеупорните противопожарни врати осигуряват високо ниво на защита и се монтират както за жилищни, така и за обществени и промишлени сгради. Основната цел на тези врати е повишаване на безопасността при пожар и други инциденти. Противопожарните врати имат специална конструкция, която осигурява голяма издръжливост на високи температури и блокиране на дима, което увеличава времето за евакуация.

Вратите на летището

Изключително натоварените врати на входовете на летището, трябва  да отговарят  едновременно на високите норми за сигурност и безопасност, както и да създават условя за безпроблемното и удобно преминаване на големи групи хора. Освен това, същите тези врати трябва да са защитени срещу неоторизиран достъп, но и в случай на необходимост да осигуряват свободни евакуационни изходи към пистите. Още едно изискване към тях е да бъдат част от системата за естествено отвеждане на дим и топлина на летището, като в случай на пожар, вратите се отварят, за да осигурят свеж въздух и остават отворени, дори когато има прекъсване в електрозахранването.