Плъзгащи и чупещи врати: кога да ги изберем за интериора и какви са предимствата им

27/05/2024

Плъзгащите врати са дискретни, модерни и с тях се постига максимално оползотворяване на полезната площ на дадено помещение.

Използването на плъзгащи врати е особено подходящо за малки помещения, макар че този тип отваряне дава големи предимства и в по-големите жилища. Чрез тях се постига елегантен начин за затваряне или обособяване на отделни пространства в жилището, вместо изграждането на преградни стени. Тези врати са подходящи също за затваряне на ниши в стената, за обособяване на гардеробни помещения, за изграждане на прегради.

Използването на плъзгащи врати решава проблеми, свързани с недостиг на пространство, което една стандартно отваряща се врата изисква за движението на крилото си при отваряне и затваряне.  Особено уместно приложение намират за малки пространства, като коридори, където две съседни помещения се намират в пряка близост и се създава конфликт при отварянето или затварянето на вратите. Също така приложение намират и за малки бани или килери, които не позволяват отваряне на вратата навътре в помещенията, защото това е възпрепятствано от намиращите се там мебели и шкафове.

Когато избираме плъзгащи врати за дадено пространство, по този начин се освобождава напълно зоната в близост до отвора за вратата, което позволява различни и нестандартни архитектурни и интериорни решения. Например, можете да поставите част от мебелите в близост до вратата, без това да е особен проблем за преминаването.

Какви са предимствата на плъзгащите врати

  • Увеличаване на жилищното пространство –Когато имате прекалено малко жилище, трябва  да намерите начин да използвате всеки сантиметър от неговата площ, за което се изисква богато въображение и голяма изобретателност. Както знаем вратите със стандартно отваряне отнемат голяма част от свободното пространство, поради необходимостта да се осигури движение на крилото по целия му радиус. Каквато и да е посоката на отваряне на една стандартна врата, винаги съществува риск от загуба на ценно жилищно пространство. С плъзгащите  или  сгъваеми врати не е нужно да губите зоната около вратата, а да използвате и това ценно пространство, напълно рационално.
  • Разделяне на едно по-голямо помещение на две по-малки - С помощта на една майсторски изработена плъзгаща се врата може да разделите едно голямо по площ помещение, обособявайки две по-малки стаи с различно или сходно предназначение. Можете да преобразувате големия хол във всекидневна и трапезария или пък да превърнете едната половина в спалня, докато другата в детска стая и т.н. По този начин няма да се налага да изграждате тухлена или друг тип стена, като разбира се е добре такъв тип врата да бъде с носещи греди, а не с касета.
  • Обособяване на дрешници, килери и други сервизни помещения  -Тук отново подхождаме така че максимално да усвоим наличното пространство за нашите нужди. Вместо да купувате голям гардероб, можете просто да преградите части от помещенията с плъзгащи се врати, зад които да обособите дрешник, килер или друго сервизно помещение, изпълняващо ролята на склад за по-рядко използваните вещи. Ниши и други подобни архитектурни решения са чудесни за целта.

Плъзгащите врати се предлагат в различни варианти, в зависимост от механизма, осигуряващ движението на крилото. Моделите, които използват  вградените в стените касети, са най-добрият вариант, тъй като с тях се постига най-добра естетика, а и се пести ценно жилищно пространство. Проблемът при този вид отваряне е, че вграждането на касата в стената се прави по време на грубия строеж, като вратата се монтира след завършване на пода.

Когато имаме завършени жилища, такава врата може да се постави само при основен ремонт за вграждане на касетата или да се използва модел, чието движение се осъществява по релси. Този тип плъзгащи врати имат по-ниска естетическа стойност, но пък са лесни за изпълнение без да е нужно да се прави цялостен ремонт на помещението, включващ къртене на стени, корекция на мазилки, промяна на тавани и подови настилки.

Аксесоарите към плъзгащите врати – обкова и бравитасъщо имат специфична конструкция, функции и начин на монтаж. Използват се основно дръжки за вкопаване в материала, от който е изработена вратата. Предлагат се различни по форма, цвят  и материали.Бравите са специфични, за да се постигне плътното затваряне и заключване на плъзгащите се врати.

Приложението на плъзгащата врата e много практично, тъй като тя е перфектна за големи височини и позволява най-голяма ширина за съхранение. С минимално пространство, тя не навлиза в стаята.Може да се монтира в големи стаи, спални, кухня, хол, офис, таванско помещение и под стълби. Плъзгащата се врата е лесна за монтаж и поддръжка. Изберете по-високо качество, за да са и по-издръжливи.

Сгъваема врата

Сгъващата се врата/чупещата се врата/ отново е модерно решение, но същевременно и функционално. Този модел е подходящ за врата за килер, предлага голяма свобода в широчина и се вписва перфектно в интериора.

Чупещата се  врата се вписва във всички части на жилището. Изключение правят   високите и детските стаи, за които маневрата може да е трудна.

Доброто качество на вратата и редовната поддръжка, я предпазва от бързото амортизиране на системата за отваряне и затваряне.