Великден чука на вратата след броени дни: украсете дома си със стил

22/04/2024

След броени дни наближава най-светлият празник в християнския календар, а именно –Великден.  Това е една от причините да се потопите в цветната палитра на пролетта. Декорирайте празнично дома си и входната врата, за да посрещнете с много положително настроение и отворено сърце хубавите мисли и възкресението, във всичките му измерения.

За малки и големи, празникът основно се свързва с боядисването на яйцата, приготвянето на козунаците и не на последно място – ароматното печено агнешко месо.  За боядисването на яйцата -заредете се с търпение, много въображение и щипка любов. Използвайте червено, синьо, зелено, жълто, розово, кафяво.По този начин великденската кошница ще се превърне в шедьовър. Не залагайте на лепенки върху яйцата, рисувайте с четки или използвайте фолио и брокат.

Великденската украса е нещо повече от поставяне на венец и кошници с яйца – това е идеалният начин да подготвите стаите си за началото на пролетта. “Обличането” на вашия дом с великденски декор предоставя момент за пауза и обмисляне на значението на празника, както и прекрасна възможност да отпразнувате идването на пролетта.

Как да декорираме уютно дома си за Великден

По отношение на декора в дома кажете “здравей” на пъстротата. Направете пищен венец, използвайте го за входната врата или пък го позиционирайте на масата във всекидневната, така че да бъде забележим. Украсете дома си със сувинири, тематични за празника - зайчета, пиленца, красиви кошници и панери. Предлагат се и тематични за празника плюшените играчки, които са особено атрактивни за семействата с малки деца. Особено подходящи за декорация на меката мебел са и декоративните възглавнички с великденски щампи и бродерии.

Украсеното дърво с  разноцветни яйца е германска традиция, която датира от векове и е изключително впечатляваща стилна декорация за дома.Поставете цъфтящи клони във красива цветна ваза и закачете боядисаните дървени яйца на тях.

Украса за празничната великденска  трапеза

Осен вкусната храна на Великденската трапеза, истинско предизвикателство е начинът, по който ще я декорирате. Ето и някои идеи за това.

  • Украсете великденската маса с артистично декорирани яйца, аранжировки със свежи цветя, цветни салфетки и елегантни прибори.
  • Привлечете слънчевото настроение и топлина с аранжировки от цветя в жълтата гама, като лалета, нарциси, хризантеми.
  • Великденските яйца поставете в кошница от естествени материали.
  • За да изненадате своите гости поставете персонално яйце и цветна салфетка във всяка чиния. За закачка може да сложите и по едно морковче, украсено с цветна панделка.
  • В разлята кашпа от естествени материали, поставете своите великденски яйца украсете с естествени цветя.
  • В средата на трапезата, поставете поднос с великденски яйца, декорирани с декоративна трева.
  • Стилна и изискана обстановка ще създадете ако декорирате трапезата си с цветя в бяло-розовата тоналност – рози, орхидеи, хризантеми, астромерии и лилиум. Във фруктиери декорирайте икебана от изброените цветя и няколко от боядисаните великденски яйца.

Сезонната украса внася настроение и живот в дома ни, насладете й се и не бързайте да я прибирате след края на празника.

Нека не забравяме, че Великден е празникът на възкресението, на пречистването, на обновлението и духовният растеж на човечеството.