В какъв ред се монтира:първо вратите или първо подовата настилка в жилището?

27/03/2024

Това е въпрос, който много хора си задават преди да започнат ремонт на своя дом. Кога да се монтират вратите- първи, по средата на ремонта или съвсем в края?

От първостепенно значение е монтажът на вратите да се направи от обучени хора специалисти.

От къде да започнете с подготовката за ремонта? Като начало е добре да направите план на предстоящия ремонтен процес. Винаги е много важно да можете да определите реда на действия по време на ремонта в апартамента или къщата, защото от това зависят планирането на строителните и монтажни процеси, завършения вид след ремонта, а също така и финансовите разходи. По време на ремонта могат да възникнат най-непредвидени ситуации. За да предотвратите подобни неприятни изненади, трябва да имате план, достоверна информация и монтажници специалисти на които да разчитате, особено когато става въпрос за монтаж на интериорни врати и полагане на подови настилки.

Кое да е първо - поставяне на вратите или монтиране на под в помещението?

Има различни спорове по този въпрос. Могат да се монтират първи както интериорните вътрешни врати, така и подовите настилки, но трябва да се спазват няколко основни правила.  Ето няколко различни мнения, като отговор на този въпрос:

Имайте предвид, че монтирането на вратите е свързано с  появата на прах, и като цяло е мръсна работа. Ето защо е необходимо да бъдете много внимателни и точни, ако скъпото подово покритие вече е монтирано.

Много специалисти твърдят, че монтажа  на вратите е последният етап от ремонта и няма изключения от това правило. Вратите, като правило, се инсталират вече на готовия под, тъй като ако ги инсталирате първи, тогава е почти невъзможно да монтирате подовата настилка около касите с абсолютна точност. Със сигурност ще има празнини, които трябва да бъдат запълнени. В същото време е трудно да се изчисли правилно хлабината от грубия под. И това е доста дълъг и трудоемък процес. В много случаи касите са вече поставени. След това трябва да направите, така че те да не оказват натиск върху положения под .

Не забравяйте, че след полагане на подовата настилка, нивото на пода става по-високо, което означава, че вече инсталираната врата ще трябва да бъде демонтирана и подрязана. Но ако говорим за стъклени конструкции, то тогава това става невъзможно и ще е необходимо да се увеличи височината на отвора.

Монтажът на вратите върху готовия под ще бъде много по-лесно. Тук идва моментът, че ремонтните дейности ще се извършват в готовите помещения с направени подови настилки и съществува известен риск да се повреди подовата настилка, особено ако не са взети под внимание, действия, които да предпазят пода. До голяма степен значение в опазването на пода имат и монтажниците на вратите.Затова е важно да изберете професионалисти, които знаят какво правят.

Ако сте новодомци или правите основен ремонт на вашето жилище най-добрият вариант е интериорните врати да се поставят най-накрая. Първо се демонтират старите врати и техните каси. След като е направен светлият отвор се поставят подовите настилки и се завършват стените. След като се приключи с това се поставят вратите.

С поставянето на вратите и техните каси в края на ремонта ще сте сигурни, че новите ви врати няма да се надраскат, касите няма да се зацапат с боя и крилото ще се движи максимално ниско до пода.

Ако извършвате ремонт само на една стая и живеете в жилището, в повечето случаи няма как стаята да се остави без врата, поставянето на интериорната врата се извършва веднага, след като е готова подовата настилка. Касата се монтира без первази, които се поставят след като е завършил ремонта на стените. Поставянето се извършва преди ремонта на стените тъй като при демонтажа на старата каса има опасност те да се повредят.

А кога да поставим новата входна врата на жилището,което се ремонтира?

Най-доброто време за поставянето на входната врата е в началото на ремонта. Ако правите цялостен ремонт на жилището, входната врата е добре да се постави когато са готови стаите и се започне обновяването на коридора. В зависимост от модела на вратата тя може да бъде с перваз от външната страна или от двете страни.