Подобрете енергийната ефективност във вашия дом с правилните врати от нас

27/02/2024

Влияят ли вратите на енергийната ефективност в дома?

Има много начини за повишаване на енергийната ефективност в дома ви, с което да оптимизирате разходите си, както и да живеете в уют и комфорт. Пестенето на енергия и пари ще се отрази и на опазването на климата чрез ограничаване на емисиита на CO2. Домакинствата генерират около една четвърт от всички преки емисии на CO2 в ЕС днес. А знаете ли, че три четвърти от енергията, потребявана от домакинствата в ЕС, е за отопление и охлаждане?

Как да подобрите енергийната ефективност във вашия дом?

Фокусирайте се върху една стая или част от дома ви за подобряване на енергийната ефективност и така стъпка по стъпка ще обновите изцяло дома си и ще живеете по-добре. Собствениците на жилища често пренебрегват факта, че новите врати могат значително да подобрят енергийната ефективност. Това може да се случи, когато се подберат подходящи интериорни врати, които след монтажа пасват добре и образуват добро уплътнение с пода. По този начин се запазва за дълго време вече постигнатата температура в помещението. Интериорните врати са подходящи за монтаж в сухи помещения, като антрета, дневни, спални, детската стая.

Губите повече енергия отколкото можете да си представите през старите врати на дома Ви. Затова не се замисляйте, а просто ги сменете с нови.

Старият дом, предполага и наличието на  входна врата, която не е сменяна от дълго време. Днес, новите модели врати са проектирани така, че да пасват по-добре на мястото където ще се монтират и по този начин осигуряват повече топло и шумоизолация на дома.

Не забравяйте да изберете нова енергийно ефективна входна врата, която да отговаря на климата, в който живеете, и дизайна на дома Ви, за да увеличите максимално икономията на енергия. Разбира се, от голямо значение е кога да планирате смяната на входните врати, кой е подходящия сезон за това и към коя професионална фирма да се обърнете.

Голяма част от моделите входни врати, особено подходящи за къщи, имат стъклени прозорци, за да имате красива гледка към  предния или задния двор, но тези прозорци също могат да прегряват или да охлаждат дома в зависимост от сезона.

Предимства на енергийно ефективните врати

Външни метални врати

Стоманата не е толкова добър изолатор, колкото е фибростъклото например, но все пак е един чудесен вариант за външна врата, особено ако предпочитате да заложите на по-високи нива на сигурност. Тези врати са изключително здрави, което ги прави устойчиви на повреди от вятър, дъжд, други метеорологични условия и натиск. Подобно на фибростъклото, стоманата не изисква много допълнителна поддръжка. Металните врати притежават основни и важни технически характеристики, които ги правят предпочитан избор от много собственици на къщи и апартаменти.Те са с:

  • Висока устойчивост на различни метеорологични условия.
  • Притежават добра шумоизолация.
  • Имат красив дизайн и цветови вариации.
  • Предлагат се в широк ценови диапазон

Фибростъклото при външните врати

Фибростъклото, като материал, е най-популярно при производството на външни врати . То не е добър топлопроводник, поддържа постоянна температура и издържа на влагата. Външните врати с фибростъкло се смятат за един от най-добрите варианти за енергийно ефективни врати. Ето някои предимства на фибростъклото:

  • По-малко разширяване и свиване, което го прави подходящо за много горещ или много  студен климат.
  • Не се нуждаят от специална поддръжка и допълнителни грижи, като боядисване или лакиране.
  • Минимизират се драскотините и вдлъбнатините.