Тапетните врати: иновативни, модерни и дискретни

19/12/2023

Модерен дом, офис и пространствено решение с тапетните врати

Днес, съществено значение в  дизайна на интериора заемат интериорните врати. Тапетните врати са нов модел врати, които набират все по-голяма популярност и заемат сериозно присъствие сред останалите модели врати. Създават усещане за дискретност и естетически допълват интериорната концепция. Модерният минималистичен стил преобладава в съвременните интериорни проекти, сякъш за да създаде контраст на фона на динамичния начин на живот. Подборът на интериорно обзавеждане е прецизен, а интериорните врати,  като част от него, трябва да се сливат и допълват обстановката . Тапетните интериорни врати са изключително добро  решение в такива ситуации, тъй като подобно на хамелеон  се адаптират към декорацията на стените и стават естествено продължение или „запълват” отворите в стените по един особено модерен начин, превръщайки се в невидими.

В основата на това изпълнение стои специфичната им изработка със скрити панти.Наричат се още безфалцови интериорни врати,тъй като в затворено положение, крилото влиза в касата, при което се образува много тясна почти незабележима фуга. Единствено дръжката показва наличие на врата в стената.

Производството на такъв тип врати е значително по-лесно и не изисква допълнително машинно оборудване. На това се дължи по-ниската себестойност, а оттам и цена към крайния клиент. При монтирането им обикновено не се предвиждат первази.

Специфики на структурата и ред на монтажното изпълнение

Тапетните врати се състоят от крило и скрита алуминиева каса, които се вграждат наравно със стената, скрити панти от висок клас, регулируеми в три измерения и безшумна магнитна брава. Касата е снабдена с уплътнение , което гарантира добри резултати по отношение на звуко- и шумоизолация,както и преминаването на светлина. Специално разработена система свежда до минимум разстоянието на въздушния процеп между крилото и рамката, което допълнително предотвратява преминаването на светлина. Монтират се върху стени от бетон, зидария и гипсокартон.Структурата на тапетната врата  позволява всякаква обработка- боядисване, облепване с тапети, декорация с огледални повърхности и ламперия. Крилата се предлагат с грунд фолио, което е готово за обработка с декоративна мазилка, преливайки с багрите и текстурите на стената. Съществуват различни възможности за декорация на скритата врата, така че тя изцяло да се слее с текстурите на стената.

По ред на изпълнение, тапетните врати се монтират преди декоративното покритие на съответната стена. Крайният резултат е едно нововъведение, което ще ви очарова с невероятно изчистената линия на стената, следвайки една равнина.

Тапетните врати създават усещане за простор и светлина в дома

Тези модели врати внасят забележителен ефект в интериора. За да се постигне този резултат от първостепенно значение е стените и пода да бъдат идеално прави, за да се избегнат нежелани фуги, просвети и кривини.

Крилото може да се декорира с огледала, цветни стъкла с разнообразни акцентни фигури, с което ще постигнете ефирен интериор. Всяко дизайнерско решение изисква съчетаване на идентични по обработка, цвят и текстура материали с тези на стените, за да се постигне желаният ефект.

Предимства на безфалцовите врати

Правейки сравнение с другите модели интериорни врати, тапетните притежават доста предимства.

  • В ценово отношение са по-евтини от класическите фалцови врати
  • Използваните материали при изработката на крилата позволяват подрязването им отгоре и отдолу, когато това се налага при вече подготвени отвори.
  • Определяте посоката на отваряне в момента на монтажа.
  • Снабдени са с качествени уплътнения между крилото и касата, което ги прави шумо- и топло ефективни.