Какво значение имат вратите, в привличането на положителната енергия и хармония в дома според Фън Шуй

27/10/2023

Какъв да е цветът и от какъв материал да е входна врата според Фън Шуй?

Фън шуй е древно източно учение, което помага на милиони хора по света правилно да организират пространството  в дома си, своята къща или апартамент и да го превърнат в място на силата.

Постоянната конфронтация между два вида енергия - Ци и Ша е в основата на това учение.Енергията Ци е положителна, добра и лека, и колкото повече има от нея в дома, толкова повече се хармонизира пространството, чрез укрепване биополето на живущите в него.

Енергията Ша е обратното на Ци – тъмна, тежка, бавна. Според учението количеството  на енергията Ша в къщата е минимално. Обикновено тя се застоява на долния етаж в къщата, в тъмни, студени и непочистени места в дома.

Важна част от къщата е антрето и особено специално място се отрежда на входната врата. Тя е своеобразна бариера между външния свят и вашето лично пространство. Затова е важно каква входна врата ще изберете и от какъв материал да е изработена.

Металът е подходящ материал.Той е отличен проводник на енергия и точно от това се нуждае всеки дом. Дървото е подходящ материал за интериорни врати, тъй като съхранява енергията, а не я провежда.

Според Фън Шуй подходящият цвят на вратата се определя от това към коя посока гледа.
Северната посока определя избор на по-ярка врата - червена, оранжева. Източната посока определя избор на бяла входна врата.Възможно най-тъмната врата е за южната посока.За западната посока подходящи цветове са жълто, зелено, пясък.

Какъв трябва да бъде размерът на входната врата и вътрешните врати според източното учение?

Ако планирате вътрешните врати в жилището да имат големи размери, то тогава  входната врата не трябва да е много голяма.Според Фън Шуй по- малката входна врата ще наруши циркулацията на енергията, а твърде голямата ще лиши дома от хармония и комфорт. Всички механизми на вратите трябва да работят без скърцане и шум.

Чистотата на вратите привлича положителната енергия

Входната врата трябва да е чиста и от двете страни. Ако е мръсна, тогава отрицателната енергия Ша  ще се привлича от нея като магнит. Прохода край вратата трябва да е чист и свободен.

Вратите с огледала се срещат често. Огледалото на вратата нарушава енергийния поток. Поставете го отстрани на стената. Не натрупвайте твърде много обувки пред вратата - по-добре дори да ги поставите отстрани.

Според Фън Шуй входната врата трябва да е солидна и  без декорации, за да не бъде нарушен обменът на енергия с външния свят.

Важен момент е в коя посока се отваря външната врата. Препоръчително е да се отваря в посока навън. Така нищо няма да ви пречи. Ако отварянето е навътре, енергията от външната страна постоянно ще влиза в дома ви при отваряне.

Какво казва учението Фън Шуй за това колко входни врати да монтирате – една или две?

Ако имате две трябва да затворите двете, но само през нощта. През деня е по-добре да оставите вътрешната врата отворена.

Всяко нещо трябва да е в баланс, както символа на Ин и Ян, чиято символика означава, че малкото присъства в голямото, а голямото е в малкото.

Когато обзавеждате вашия дом, така че да е уютен и с добре организирани пространства,
обърнете специално внимание  на входната врата и вратите към всяка стая.

Непосредствено до входната врата трябва да има лампа, а коридорът трябва да е добре осветен. Светлината е основният магнит на енергията Ци. Пред входната врата не трябва да има стена, а ако има то тогава на стената трябва да окачите природна картина. Дори близо до входната врата е по-добре да поставите  живи цветя или други растения. Това ще прогони енергията Ша.

Баланс на енергиите и ред в дома

Когато обзавеждате и декорирате дома си, уверете се че във всяка от стаите има нещо от петте елемента – дърво, земя, метал, огън, вода, които помагат да има баланс в дома. Редът е най-основният от принципите на Фън Шун. Разхвърляният дом е пълен с негативна енергия. Чистият дом е „магнит” за положителните емоции и вибрации.