Вратите за нашия дом: какво трябва да търсим и къде ще го намерим

27/09/2023

Правите ремонт в дома си и ето, че е дошъл моментът за смяна  и на входната  врата.  Чудите се откъде да започнете да търсите и къде може да намерите входната врата за вашия дом, която да е здрава, сигурна, с красив дизайн, да радва окото, когато се приближите до прага на собствения си дом. Интернет пространството предоставя изобилие от видове врати. Въпросът е, към коя от всички фирми за врати  да се насочите, за да направите правилния избор и да разчитате на качествен монтаж?

Истината е, че търговците на врати са много, но малко са тези, на които наистина може да се доверите, за да преминете през целият процес от избора на модел, през вземането на размери до сигурният монтаж. Ние от Добра Идея ценим клиентите си и като фирма с дългогодишна история и сериозен опит се стараем да обхванем всички етапи от процеса, за да могат клиентите ни с удоволствие да използват вратите в дома си, както и да разчитат на сигурен и защитен дом.

Всяко обзавеждане на дома започва с първата стъпка, т.е трябва да имате добър план и качествен подбор.От тази преценка зависи нататъшната сигурност, уют и удобства, които са важна част  от цялостната му визия. Всеки дом, за да дава сигурност на семейството, трябва да има здрава и сигурна входна врата. Тя трябва да е с добра визия, стил и качество, за да ни е приятно всеки път когато влизаме и излизаме от домът ни. Вратата, която дава сигурност срещу влизане с взлом, шумоизолация и устоява на промените в климата е входната врата.

Със сигурност не всяка врата е подходяща за входна. От значение за избора  на  входна врата е също, за къде е предназначена за апартамент или къща.Направете проучване в интернет пространството и започнете с избора на фирма за врати, посетете шоурума и оставете консултантите да ви насочат към определени модели, съобразени с вашите изисквания и бюджет.

Каква входна врата да изберем: метална или блиндирана?

Едно от предимствата на металната пред блиндираната врата е това, че много лесно може да стане втора входна врата. Това може да се постигне когато търсим допълнителна сигурност за дома и металната врата, в случая е изключително подходяща. Металните врати са подходящи за сервизни помещение и за мазета.

Предимства на металните врати:

  • Бюджетни са като вариант
  • Сигурността им е на високо ниво
  • При заключване излизат между 12-15 метални шипа и влизат в касата, която се монтира с болтове за директен монтаж в стената
  • Металните врати биват с двойна или единична заключваща система.

Предимства на блиндираните врати:

  • Блиндираната врата е изключително подходяща ако търсим добра изолация
  • Много здрави и сигурни
  • Високо ниво на шумоизолация и топлоизолация
  • Разполагат с двойна независима заключваща система.
  • Богат избор от модерни дизайни, подходящи както за къщи така и за апартаменти

Енергийната ефективност вече залегна в цялостния план при изграждане на жилищните блокове и административни сгради. Изборът на входни и вътрешни врати има отношение към цялостната енергийна ефективност на сградите, затова изборът им и важен.

Какви интериорни врати най-често избират клиентите?

Най-евтиния и изгоден вариант са интериорните врати от МДФ.

Вътрешни врати се произвеждат предимно от MDF или от естествена дървесина, като и в двата случая е възможно поставянето на стъкло, което може да бъде с различна форма и големина, според индивидуалните предпочитания.

Прилага се фурнироване на всяка врата с технически или естествен фурнир, който осигурява и допълнителна защита, тъй като се явява още един слой върху нея. Фурнирът придава чувство за топлина, хармония и уют и промени коренно визията на вратата.

Естественият фурнир се добива от най-различни видове дърво. Това е и причината, цената му да бъде в много голям диапазон, но като цяло вратите, които са покрити с естествен фурнир са в по-горния ценови диапазон. Когато се използва естествен фурнир, може да се постигне удивителна имитация на плътно дърво, защото самият фурнир представлява изрязан лист от голям дървесен труп.Техническият фурнир е известен още като ламинат. Той се създава по фабричен начин, затова неговите цветове и шарки могат да бъдат избрани по каталог. Цената на този вид вътрешни врати е по-ниска и този клас врати са сред най-продаваните заради сравнително ниската цена.

Често пъти клиентите  предпочитат вътрешни врати с матирано стъкло за дома си или с някакъв вид релеф, непозволяващ пряка видимост през него. Освен, че имат много добър естетически вид, тези интериорни врати позволяват навлизането на повече светлина в помещението и го правят по-просторно.  Предпочитани са за помещения като хол, дневна, гостна, детска стая.

Важен етап от целият път на избор на врати за дома е самият монтаж на вратите, от който зависи и тяхната експлоатация. Ако не са монтирани качествено, те ще се износят много по-бързо от очакваното и е напълно възможно повърхността им да се надраска или да се изметнат.

Вратите в един дом създават цялостна завършеност на жилището.