Съвети за избор на интериорна врата за детската стая

25/07/2023

Какво трябва да имате предвид когато избирате интериорна врата за стаята на Вашето дете?

Интериорните врати служат основно за разделяне на помещенията в нашия дом с цел хармоничен преход между различните пространстваq създаване на уют, самостоятелност и комфорт между членовете на семейството.

Всеки родител се старае да подсигури самостоятелна детска стая на своите деца, за да се чувстват удобно и приятно в дома си, да имат лично пространство, място за уединение, в което да учат и играят.

Детската стая е мястото, където нашето дете прекарва по-голямата част от времето си. За да обособим такова лично пространство ни е нужна безопасна, стилна и модерна врата, която да отдели детската стая от съседните помещения. 

Особено когато детето е още малко трябва да обособим сигурно пространство за игра и безопасно отваряне и затваряне на вратата за детската стая, защото тази врата ще е пътят към неговия вълшебен и приказен свят.

При избора на качествена интериорна врата за детската стая трябва да се вземат предвид някои технически характеристики, като:

  • Материалът, от който е направена врата, за да се експлоатара правилно.

Най-добре е да изберем екологично дърво, бук, дъб или ясен. Като също така може да бъде и еднороден дървесен материал или ламинат. Всеки родител знае много добре, че децата обичат да рисуват с фулмастри, бои и цветни моливи по стените, пода и вратите. Ламинираните врати може да се обработват с почистващи препарати, което дава възможност за лесна поддръжка при надраскване.

  • Дръжките на вратата - трябва да са удобни за хващане, да нямат остри ръбове, а да са заоблени. Те трябва да бъдат монтирани на достъпна височина спрямо тази на детето, така че да бъде удобно за отваряне и затваряне на вратата.
  • Дизайн на вратата

В зависимост от пола на детето, вратата трябва да бъде идентична по стил и дизайн с цялостното обзавеждане на стаята. Момиченцата, разбира се харесват принцеси и приказни герои, а момчетата - коли, камиони , пирати, строителни машини. Има различни принтове за врати с приказни мотиви, които идеално могат да се поставят на вратата за детската стая.

  • Шумоизолация на вратите

Прието е за спални и детски стаи да се избират плътни врати, осигуряващи уединение след натоварения работен ден, където родителите да се отпуснат в стаята си, изолиран от детската еуфория, силната музика на подрастващите и битовите шумове от домакинските електроуреди.

За детските стаи, често се смята за неподходящ избора на врати с остъкления от гледна точка на сигурност, както и на това че малките пръстчета често остават отпечатъци навсякъде по стъклото.Когато не се предвиждат други допълнителни звукопоглъщащи облицовки, в ролята на шумоизолатор влиза самият пълнеж на вратата. Здравият стоманен корпус със специална акустична изолация и солидния панел в комбинация, например, с двоен падащ праг, намаляват проникването на звука.

  • Топлоизолация

Интериорните врати трябва да отговарят на определени изисквания по отношение на топлоизолация, така че обитателите да се чувстват комфортно в топлата стая.

При други врати е заложено да допускат естествена светлина в помещението или да го изолират надеждно при пожар.

Врати за подрастващи деца

Ако имате тийнейджър трябва да погледнете към друг тип врати, различни от тези с приказни герои. В тази възраст децата започва да ценят личното си пространство, а вратата е въображаем преход между външния свят и тяхния вътрешен. Затова е препоръчително да се насочите към интериорни врати в нов модерен стил, като например в светлите тонове с фрезовка или съвсем изчистени, а може и с матирани стъкла. Заключване на вратата може и да няма, за да се избегне вероятността детето да се заключи. Но ако решите, че тя няма да се сменя скоро може и да се заключва, когато детето порасне.

Препоръчително е да се допитате и до мнението на Вашия тийнейдър за избора на врата за неговата детска стая.Така ще му покажете, че неговото мнение е важно за Вас. От друга страна той ще се почувства значим и ще цени в по-голяма степен обзавеждането на своето собствено пространство. 

И тъй като всичко правим за комфорта и удобството на нашите деца, за детската стая винаги се стараем най-много. Затова се консултирайте с правилните хора, към какъв модел интериорната врата за детската стая да се насочите.