Интериорни врати за училища и детски градини: какви технически характеристики трябва да притежават

22/06/2023

Интериорните врати в учебните заведения служат не само да разделят различните зони във вътрешните пространства, но трябва да имат и приятен външен вид.
Всяко училище и детска градина се нуждае от функционални интериорни врати. Интериорните врати и особено монтажът им в детските градини, гимназиите, и училищата трябва да са качествени, трайни и с модерен дизайн, за да имат дълга експлоатация, да създават уютна и приятна атмосфера в цялостния интериор. Животът на интериорните врати в обикновен апартамент е значително по-различен, от този в учебните заведения, тъй като децата са импулсивни и все още не са развили чувство за пестеливост, както е  при възрастните.

Изисквания за интериорните врати в училищата и детските градини

Изискванията за сигурност и дълготрайност  на вратите са завишени. Материалът, от който са изработени вратите с интензивна експлоатация  има пряко отношение към дълготрайността и издръжливостта.Препоръчително е те да са стоманени. Инвестицията в  такава врата се отплаща многократно.

Добри са интериорните врати, ако притежават следните качества:

  • Висока износоустойчивост – Трябва да издържа на ежедневни големи натоварвания поради постоянния поток от ученици и учители, които рядко затварят внимателно вратата;
  • Здравина  - Някои деца,  считат за необходимо да проверят  здравината на вратата като се опитват да си присвоят от аксесоарите й. Следователно всичко трябва да е направено много здраво, за да се избегне такава намеса.
  • Звукопоглъщане на шума - Шумът в коридора на детската градина не трябва да нарушават съня на децата.  В училище пък, учебния процес от съседните класни стаи не трябва да се чува, за да не се разсейват децата и да могат да възприемат  добре уроците.
  • Спазване на стандартите GOST - Конструкцията на крилото трябва да бъде добре подсилено, за да издържа на големи натоварвания и да е изработено от траен и безвреден материал, за да е безопасно за децата.
  • Лесно почистване на повърхностите - Отпечатъците от детските длани и пръсти трябва лесно да се отстраняват.
  • Висококачествени свързващи елементи и аксесоари - В случай на счупване трябва да може бързо  да се заменят; без голям брой остри части и скрепителни елементи, които могат да нараняват децата, в случай че искат да развият нещо;
  • Оптимална цена за поддръжка - за съжаление повредите са чести поради ежедневния поток от хора, така че трябва да се предвиди и това.

За образователните институции и учебни заведения смяната на интериорните врати с нови се прави по индивидуална поръчка, с вземане на размери от фирмата изпълнител на поръчката и уточняване параметрите, и желаните техническите характеристики на вратите. Предимството на производството на врати по поръчка е, че ще се спази стилът във вътрешните пространства, а външният им вид няма да отвлича вниманието на учениците от учебния процес.

Обратно на училищната среда , за детските градини по-подходящи са творческите варианти с ярки цветове и рисунки на вратите, тъй като така се спомага за  развитието на въображението при децата.

Училища, детски градини и всяка общообразователна институция се нуждае от интериорни врати, които не само да разделят функционалните зони, но и да допълват интериора, така че работната среда и заниманията в тези зони да доставят удоволствие и сигурност.

Интериорните врати могат да се разделят  на видове според функционалното им предназначение на:

  • врати за класни стаи
  • врати за аудитории и конферентни зали
  • врата за директора
  • врата за  учителската стая
  • врата за  счетоводството
  • врати за санитарните помещения

Най-често се поръчват врати  с дървесно крило и покритие от с фурнир или ламинат.

За детските градини се поръчват и врати с прозорец, за да има ненатрапчив контрол от персонала, например, когато малките деца спят.