Как се вземат размери, когато решите да сменяте входната и интериорните си врати

24/04/2023

Височина на вратата

Преди години размерите на вратите са били по-ниски, с минаване на времето обаче стандартна се променя и сега височината на чистия отвор от пода трябва да е 203 см. По стандарт сега крилата се изработват с височина 197 см + каса, самата врата става на височина 201 см, но естествено трябва да се остави и допълнително място, за да може да се замени вратата и да се нивелира. Височината обаче не трябва да е повече от 205 см с вече поставена подова настилка. Причината за това е, че ако отвора е в повече, шурца и первазите към него няма да могат да покрият добре и ще се вижда запенването и края на стената. Това може да се направи като се дооформи отвора с гипсокартон, в зависимост от това колко е разминаването на размерите от реалните, които са нужни за монтаж на врата.

Стандартни размери на вътрешни отвори и врати

При избора на интериорни врати голямо значение имат както външният дизайн на продукта, така и функционалните характеристики.  Не по-малко важно е правилното определяне на размерите им преди покупка. Неправилното изчисляване на необходимите параметри може да доведе не само до допълнителни трудности при монтажа на врати, но и до увеличаване на финансовите разходи извън планираното. Специално внимание трябва да се обърне на размера на вътрешния отвор, за да се избегнат ситуации, свързани с ненужни разходи и необходимостта от допълнителни довършителни работи.

Измерване на вратата

Размерите на рамката на вратата са пряко свързани с размерите на вътрешния отвор. Ако тези параметри бъдат пренебрегнати, тогава може да се стигне до ситуация, вратата да не влезе в отвора, в резултат на което ще трябва да се разшири.

Възможно е и друго - отворът е много голям за закупената рамка на вратата и ще е необходимо да се стесни, а това също води до допълнителни разходи.

Размерите на вътрешния отвор не винаги са стандартни. Можете да го измерите по един от двата начина:

- демонтирайте старата конструкция, включително кутията, и направете точни измервания на отвора по височина и ширина;

- ако демонтажът в момента е невъзможен, ширината на отвора се измерва от средните точки на лявата и дясната лента.

Размерите на височината се определят по същия начин - от средата на горната обвивка до нивото на пода.  Разстоянието от една стена до друга се измерва най-малко три пъти - по ръбовете и в средата, след което се взема по-ниската стойност. Същото се прави и за определяне на височината на отвора.

Каква трябва да е ширината на вратата?

Има четири размера крила, които се предлагат на пазара за интериорни и входни врати. Размерите са на 60 см крило, на 70см, 80 см и 90 см. Цената на вратата варира, в зависимост от това дали крилото е плътно изчистено, с фрезовка или стъкло.  Трябва да се знае, че щом крилото е 60 см се добавят 10 см, защото крило и каса идват на 68 см. Касата е дебела по 4 см от едната страна и за това става на 68 см, като се отпускат и 2 см за запенване на вратата и нивелирането й. Това се отнася и за останалите размери на крилата.

Размери на входни врати

За входните врати стандартните размери са: 86/197; 90/197; 90/200 и 94/200. Тук вече необходимия отвор е малко по-голям, защото за такава големина и тежина на вратата, отвора трябва да е по-обемен. Имайте предвид, че за входните врати трябва да се остави 6 см в ширина и 3 см във височина, за да може да се монтира входната врата. Това означава, че подадените размери по-горе трябва да се съобразят и с реалния отвор, за да се избере модел врата. Ако жилището е тухлено, отвора се дооформя много лесно.

Ако предпочетете по-габаритна врата и жилището е панелно, ситуацията за оформяне е малко по-сложна.  При плъзгащите врати пък, ако отвора на помещението е 70 см, се изписва врата с крило 80 см – причината за това, е че, ако се изпише крило 70 см ще се виждат процепите на помещението и съответно няма да има добро уплътнение, точно за това се изписва по-голямо крило, за да скрие целия отвор.

Стандарти съгласно GOST

Размерите на вратите се регулират от GOST 6629-88, което показва съотношението спрямо тяхната ширина и височина. Там са описани и размерите на вътрешните отвори, както и други препоръки.  Днес производителите на интериорни врати предлагат на потребителите голямо разнообразие от продуктови опции, повечето от които имат стандартни параметри на размера.

При височина на вратата 2000 мм, ширината, в зависимост от предназначението на помещението, може да бъде различна:

  • за бани и тоалетни - 600 мм;
  • за кухни - 700 мм;
  • за дневни - 800 мм;
  • за дневни с двойни врати - 1200 мм.

Най-сигурният начин за определяне на размерите на Вашите нови врати е да се доверите на услугите на професионална фирма.