Видове покрития за интериорни врати – характеристики и предимства

24/02/2023

Изборът на нови интериорни врати за дома е приятна задача, но и отговорен процес. Съществуват различни видове покрития за интериорни врати, които са свързани и с различни характеристики и свойства. Наред с класическите модели, съвременните технологии предлагат все по-атрактивни дизайни, които се отличават с отличен външен вид и производителност.

Изборът на вътрешни врати се ръководи от покритието им, и е свързано основно с Вашите очаквания. Ако желаете да впечатлите гостите си, ще се спрете на ефектност и дълбочина. Ако искате да защитите дървото от надрасквания и петна, ще предпочете сигурността.

Сред новостите в покритията за врати, наскоро представени на пазара са фурнированите, с фин фурнир с 3D ефект.

Ето и основни видове покрития за интериорни врати:

Покритие за врати – естествен фурнир

Наподобява естествено дърво, но с разликата, че цената на вратите е много по-евтина. Фурнированите врати са практични и имат добра устойчивост. Текстурата на дървесината на такива врати е много по-богата и реалистична от тази на ламинираните врати и по-висока износоустойчивост.

Покритие за врати – еко фурнир

Този материал, по своите параметри е подобен на естествения, но се произвежда по различен начин – чрез вакуумно пресоване. Суровините са дървени стърготини с компонент на полимерно свързващо вещество, които след преминаване през пресата се превръщат в плътни листове фурнир с реалистична дървесна текстура. Такива врати съчетават естетиката на естественото дърво и експлоатационните характеристики на изкуствените материали – механична здравина, дълга употреба, стабилност на цвета и устойчивост на влага. Този материал е екологично чист и е предпочитан за детски стаи.

Покритие за врати ламинат

Това покритие е на основата на достатъчно дебела хартия, съставена от много слоеве и импрегнирана с фенолни и други смоли. Хартията има определен цвят и е с нанесен отгоре филм (ламиниран), който се поставя, чрез горещо пресоване. Най-отличаващите се предимства на такива врати са ниската цена и богатия избор от цветове. Недостатъкът е ниската устойчивост на износване. На местата, където крилото е в контакт с рамката на вратата, бързо се появяват петна от износване. Същото се отнася и за повърхността в близост до дръжката. Поради многократното докосване с ръце, мястото постепенно избледнява.

Покритие за врати – PVC филм

Вратите, покрити с PVC фолио, приличат доста на тези от еко фурнир, тъй като качествено имитират всякакви естествени материали. Повърхността на покритието е допълнително защитена от прозрачен филм. Крилото на такива врати обикновено е кухо, така че те са значителна по-леки. PVC филмът е напълно устойчив на влага, поради което е подходящ и за мокри помещения.

Покритие за врати – боя

Класическо добре познато покритие за врати. Основното предимство е възможността да боядисвате вратата по всяко време, променяйки нейния цвят и дизайн. Днес за боядисване на врати се използват основно акрилни и алкидни емайли.

Покритие за врати – лак

Този вид покритие се използва основно за врати, направени от масивно естествено дърво. Предлагат се различни видове лак – прозрачен, тониращ, гланциран, матов. Благодарение на него можете да придадете на дървото желания нюанс и блясък.