Качествени входни врати за лоши атмосферни условия

26/10/2022

С наближаването на зимата и студеното време все по-често си задаваме въпросът как да предпазим входната врата от неблагоприятните въздействия на околната среда. С напредване на технологиите за изработване на входни врати и материали за тяхната поддръжка се намират решения за това.

В повечето случаи хората държат на безупречния вид на дома си, но не са наясно колко важно е входната врата да бъде качествена, здрава и добре поддържана. Вратата е нещо повече от вход за жилището, тя дава сигурност и спокойствие на собствениците на дома.

Как може да удължим живота на входната врата, тъй като нищо не е вечно? Отговор на този въпрос дават - правилната поддръжка и обслужване. Всяка входна врата е подложена на въздействието на околната среда. Дори да е изработена от качествена дървесина изложена на пряка слънчева светлина, големи температурни амплитуди, сняг и дъжд няма да и се отразят добре. Нормално е врата изработена от МДФ панели с времето леко да се раздуе от влагата.

Веднъж деформирана , процесът става необратим. Крило изкривено от влагата, трудно започва да се отваря и затваря. Вратите имат заводски допустими норми на отклонения, след което вече е невъзможно да се поправят.

Входната врата за къща може да бъде и от масивно дърво. Добра и сигурна защита за тяхната повърхност е покритие със специален лак, който ще ги предпази от лошите атмосферни условия.

Когато една врата не е имала редовна поддръжка и е била изложена на слънце, дъжд, сняг, вече няма как да бъде поправена. Следва да бъде заменена с нова.

Най-подходящите врати за къщи са блиндираните. Те са изработени от метал или алуминий и са устойчиви, и непретенциозни към атмосферните условия.

При дървените врати е достатъчно, периодично да се пребоядисват и лакират, за да бъдат освежени и поддържани.

Друг вариант за избор на входна врата е металната. Металните врати са здрави и с дълъг живот.Проблемите, които възникват при тях са свързани с появата на дразнещо скърцане, трудно отваряне и затваряне, както и ръждясването на пантите. Метална врата подложена на пряка слънчева светлина с времето ще избледнее, но това е поправимо. Днес в търговката мрежа има множество препарати, които биха удължили живота на всяка врата. Пантите за всеки модел врата са изработени от стомана и са податливи на ръждясване, особено в региони по крайбрежието, където влагата е висока. Препоръчваме Ви веднъж месечно да ги смазвате с графитна смазка или бяла грес, но също така е желателно да се смазват дръжките, резетата, патроните, бравите, за да имат по дълъг живот.

За да има добър вид фасадата на къщата Ви, е важно, крилото и касата да са боядисани с боя, която има UV защита. Така боята, не само ще предпази вратата от слънчевите лъчи, но и цялостната фасада ще изглежда добре поддържана.

Във връзка с развитието на технологиите, моделите врати, които се предлагат в днешно време по нищо не отстъпват на вратите от масив като дизайн и здравина. За постигане на класически вид на вратите се предлагат и бои с дървесни мотиви.