Антрето - вход към сърцето на дома

25/05/2022

Придобивайки нов дом сме ангажирани с  различни административни, изтощителни процедури. Рядко ни остава време да оценим какви допълнителни разходи ще се наложи да направим, за освежаването и подобряването на имота.

За да  осигурим сигурност и комфорт, както и да покажем своя стил е необходимо да запретнем ръкави и да оценим най-важните и  неотложни  подобрения, които следва да извършим.

Всеки от нас има своя представа за удобство и естетика и само тя е водеща в избора ни на мебели, врати, осветление и други важни детайли  от интериора на дома ни.

Антрето- вход към сърцето на дома. Всичко започва от там.  Как трябва да изглежда идеалното антре?
Антрето е първото място на което ще поканим своите близки, приятели и съседи. Коридора е облика на жилището и лицето на дома.  Поради малката площ, липсата на естествена светлина , специфичната форма  към избора на обзавеждане за антрето трябва да проявим изключително внимание.

Таван

За съврененния дизайн на антрето е подходящо тавана да е с лека конструкция.
Подходящ избор са гладките пана, който имат гланцирана повърхност, разширяват визуално пространството. Имат богата гама от цветове, монтират се лесно и  поддръжката им не изисква усилия.

Под


Подовите настилики избираме според интериора. Задължително условие е да бъдат от устойчиви материали. Паркет, ламинат, гранитогрес . Не зависимо от стила , който избираме пода трябва да бъде устойчив на механични повреди, тежести  и да се почиства лесно.

Стени

Стената може да се боядиса,  декорира с дизайнерски тапети или да се украси с мазилка. Важното е да съобразим цветовете с пода и да не поставяме хартиени тапети, тъй като те доказано задъраж влага и бързо се захабяват.

Осветление

Осветлението в коридора е от съществено значение. Тъй като пространството в повечето случаи е дълго и тясно, тук ни е необходима добра осветяемост. Съвременните производители ни предлагат различни решения за отлично осветление. Отново първо избираме стила на осветителните тела, а после можем да развихрим въображението си и да поставим както актуалните и даващи наочена светлина шини с прожектори , така и осветителни тела с интегриран лед, чиито срок на употреба е до 15 години, в повечето случаи сменят цветната си температура и не изискват поддръжка. Оборудвани са с дистанционни управления с различни функции и правят живота ни цветен и безгрижен.

Мебели

Мебелите в антрето избираме, така че да не претрупваме интериора. Поставяме акценти :
шкаф за обувки, портманто, стойка за чадъри,  пейка или красива табурeтка за сядане.
Подходящо подбраните мебели за антрето, са леки, лесно преносими и ни въвеждат в цялостния интериор на жилището.

Врати

Важен елемент на всяко антре е вратата. В магазините се предлага богат асортимент от  различни модели врати,  които се различават по материал, конструкция , механизъм, начин на отваряне и цвят.
Съществуват огледални врати. Подобни модели визуално оголемяват пространството на малките антрета. За дорото оформление на коридора избираме врати от здрав и качествен материал.
Металните врати поставяме на  входа на жилището. Използват се за отделянето на жилището от улицата или площадката на етажа.
Дървените врати са стабилни, красиви, поемат шум. Качеството им зависи от вида дърво, от което са изработени. Най- скъпи са моделите от дъб и клен. Те са екологини и стабилни.

Ако ви допада японският стил и апартамента е малък, използвайте плъзгащи врати, които създават представа за по- голямо пространсто и в същото време отделят помещенията едно от друго.
Вратите за баня и мокри помещения са специфични, влагоустойчиви и се монтират по
специален метод.

Трудно е да определим границите и възможностите за   цялостно оформление и  дизайн на идеалното антре. Огромното разнообразие , идеи и съвети за това,  как да изглежда коридора на мечтите ни  изцяло зависи от нашето усещане за красота, възможностите с които разполагаме и желанието ни за промяна.