Полезни съвети при избор на интериорни врати за вашият дом

08/03/2021

Вратите не само отделят едно помещение от друго. Те са  съществен елемент от интериора и от тях в голяма степен зависи как ще изглежда едно или друго помещение и дават  завършен  вид на стаите.  Изборът  на интериорни врати  може  да направи дома Ви  да  изглежда луксозно и стилно.

Когато избирате трябва да гледате освен външният им вид- цвят, остъкляване, текстура, така също и някои технически параметри според конкретната ситуация.

  • На първо място вратата трябва да осигурява достатъчно добра звукоизолация, да възпрепятства свободното преминаване на шума, бил той музика или говор, от едно помещение в друго.Звукоизолиращата способност на вратата зависи основно от нейния пълнеж.
  • При съществена разлика в температурите в две съседни помещения е важна и топлоизолиращата способност на вратата.
  • Важна характеристика е вратата да има колкото се може по-твърда повърхност, устойчива на издраскване и леки удари с остър предмет.
  • Освен това вратите трябва да са стабилни, крилата им да не се измятат, да са устойчиви на температурни и влажностни колебания, да задържат сигурно пантите, да имат добро уплътнение между крилото и касата. Всичко това се постига чрез добър подбор и комбинация от различни материали.

В повечето случаи крилото на вратата се състои от рамка, направена от масивна дървесина, двустранно облицована с плочи MDF и пълнеж от нагънат картон тип „пчелна пита“ или от перфорирани плочи от дървесни частици (ПДЧ) с ниска плътност. В първия случай крилото е по-леко, а при втория има по-добра звукоизолираща способност. Бравата се вкопава в рамката, в нея се монтират и пантите.

Когато тръгвате да купувате готова врата или  по поръчка направете измерване на широчината и височината на зидарския отвор, в който ще се монтира.

Височината се мери от нивото на завършеното подово покритие. Измерва се и дебелината на стената заедно с мазилката или ако има някаква друга облицовка върху нея.

Вратите биват леви и десни. Когато се застане срещу вратата, така че крилото ù да се отваря чрез издърпване, ако пантите се намират от лявата страна, вратата е лява. В противния случай тя е дясна. При изборът трябва да  се съобразите и  с разположението на  мебелите , за да  не пречат  при  отваряне  и затварянето й.

Почти всички съвременни панти позволяват известна регулировка в случай, че след време крилото леко провисне или не приляга добре във фалца на касата.

За да  издържат  на  дългогодишна употреба е важно здравината  на  интериорната  врата, защото е  обект  на ежедневни и всякакви взаимодействия.

Правилно поставената интериорна врата може да създаде усещане за простор в помещението. Те трябва да контрастират с тоновете на стените.

При изборът всеки  детайл от вратата е важен, както от естетична гледна точка, така и от техническа.