Какво е важно при избора на блиндирана врата за вашата къща или апартамент

15/03/2021

В днешно време има богат избор на обзавеждане за дома.  Този огромен пазар предполага и сериозно търсене, в това да намерим качествени продукти и то на добра цена.Стараем се да постигнем желания резултат като влагаме енергия, труд, настроение и не на последно място финансови средства, защото дълго време ще се наложи да гледаме, това което сме избрали. За целта е необходимо да сме максимално информирани относно видове, материали, качество, пазарна цена,  независимо дали ще са мебели, електроуреди, интериорни или блиндирани врати.

Необходимо е да се обърне особено внимание при избора на входна врата, когато искате да защитите дома си от взлом и неблагоприятните климатични условия. Сигурната врата е първата стъпка в комплекса от защитни елементи за дома. В зависимост от вида на имота са различни и мерките, които могат да се предприемат.

За да се предпазите от взлом е добре да се запознаете с новостите в заключващите системи на входните врати, за постигне на максимална защита на дома.Един от най-добрите варианти са тези с допълнителни шипове против вадене от пантите, които са едно от слабите места заедно с процепа от пода до вратата и мястото около бравата.

Вратите със значителна дебелина са по-стабилни и съответно по-трудни за преодоляване.

Бравата, към която са прикрепени дръжките за отваряне на вратата е следващия основен елемент. Важно е тя да е сигурна, да не може да се разпробива или изкъртва, защото и най-сигурната секретна ключалка не би била пречка ако се счупи бравата. Тези с многоточково заключване са най-добрия избор днес. Преди няколко години по-сигурни бяха касовите брави.Този тип брави обаче има една основна слабост, която бързо беше открита от взломаджийте. А  тя  е, че когато ключът е оставен в бравата е много лесно той да се превърти от другата страна с инструменти. Днес много по-голяма сигурност имат защитените секретни шипови триходови брави в комбинация със секретни ключалки.

Допълнителното заключване е следващата стъпка, която можете да предприемете, за да затрудните още повече крадците. За целта е необходимо монтиране на допълнителна секретна брава и ключалка. Желателно е и допълнителния патрон да има бронировка.

Най-често обект на апашите са именно входните врати. Затова вратата на вашия апартамент или къща трябва да е сигурна и здрава. Най-сигурни са блиндираните метални врати, със скрити панти или с панти от вътрешната страна.

Ето и  няколко факти, с които трябва да се съобразите когато избирате блиндирана врата:

Блиндираната врата за къща трябва да е със специална защита от атмосферните условия /слънце, дъжд, сняг/, защото не след дълго, ако изберете стандартен вариант, който не поддържа тази специална защита, покритието, както и материала ще се увредят. За това се консултирайте със специалисти. Те ще Ви насочат към вратите за външни условия.

Блиндирана врата за апартамент – не е от особено значение избора на материала за вратата и нейното покритие, тъй като тя ще е в затворено помещение и няма да се повлиява пряко от климатичните условия. Той  може да е: МДФ, ПДЧ, метал, други.

Системата за заключване в повечето случаи е добре да е двойна, т.е да имате горен и долен патрон. Така активните шипове са повече и така вратата неможе да бъде лесно разбита. Желателно е да има и бронировъчни капачки, за да затруднят всеки недоброжелател, опитвайки се да влезе.

Има два типа заключващи системи – електронни и механични.

Електронните системи имат електромеханични брави, които са вградени и се намират на различни места. Не могат да се забележат от крадците. Вратите, които са снабдени с електронна заключваща система могат да се отключват с карта или със специален код.

Механичните заключващи системи се състоят от ключалка и заключващ механизъм. Той се състои от шипове. Може да бъде едностранен, двустранен, тристранен или четиристранен.

Освен здрава, стабилна и надеждна една врата трябва да бъде и красива. Входната врата е визитката на нашето жилище, особено когато това се отнася за къща. Производителите предлагат огромно разнообразие от модели и цветове, така че всеки да може да избере най-подходящата за своя дом.