Защо се поставят пожароустойчиви врати и каква сигурност дават те

13/05/2021

Основната причина да се поставят пожароустойчиви  врати е спасяването на човешки живот- най-висшата ценност и опазването на имуществото при възникнал пожар. Предназначението им е да се  забави максимално разпространението на огъня и дима, произлязъл от него. Важен е изборът на този тип врати, затова е добре много внимателно да се консултирате със компетентни специалисти за да направите правилния избор. Особено важна е и следващата стъпка, а именно – монтажът. Пожароустойчиви врати се препоръчват, ако живеете в близост до или над заведение, до промишлени помещения, в кооперация, в която има отопление на  твърдо гориво или ако живеете над търговски помещения.

Противопожарните врати се различават значително от стандартните със своите функции и дизайн. Има няколко модела 30, 60, 90 или 120 минутни. Най-често срещани са 60 и 90 минутните варианти. Над 90 минутни се използват в търговски и промишлени помещения.

Какво представлява самата врата – това е огнеупорна врата, самозатваряща се, с набъбващи уплътнения, които са много важни за спирането на дима и проникването на газовете. От нагряването те започват да се разширяват, в следствие на което уплътняват фугите между касата и ръба на вратата. Могат да бъдат монтирани в самата рамка на вратата или по ръба ѝ. Пълнежът на самата врата е термоизолиращ – минерална вата. Тя е незапалима и устойчива на влага и мухъл. Крилото се състои от два поцинковани стоманени листа с дебелина 0,9мм, които са прахово боядисани по системата на RAL или има варианти да са плоскости  имитиращо дървесен декор. Металните пожароустойчиви  врати са с  дебелината на крилата на 30-минутните е 45мм-50мм, на 60-минутните е 55мм-60мм. Най-често са фалцови самите крила. Касата е изработена от 1,5 мм прахово боядисана висококачествена стомана с боя по системата на RAL, нерегулируема и с первази от едната страна. Има еднокрили и двукрили модели. Всички пожароустойчиви врати трябва да имат сертификат за качество.

Така, че в зависимост големината на риска по местоживеене и това дали имате необходимите условия за извършване на монтаж, съвсем спокойно може да поставите една огнеупорна врата на Вашия дом. А благодарение на цветовата гама успешно ще я съчетаете с останалия интериор на дома Ви.