Как да поддържаме интериорните и входни врати, за да ги използваме по-дълго време

04/10/2021

Ежедневното  отваряне и  затваряне водят до значително износване на всички компоненти на вратите. Както всички знаем, няма вечни неща, но това не означава, че не можете да удължите живота им, като се грижите за тях периодично. Вратите се състоят от много звена, които събрани заедно правят възможно отварянето и затварянето им. Съответно има доста компоненти, които могат да пострадат от честата употреба и времето.

Различните серии интериорни и входни врати са с различна техническа характеристика и покритие. За да ги използваме по-дълго време трябва да се грижим за тях и да ги експлоатираме правилно.

За да изпълняват своята функция правилно и безпроблемно, вратите трябва да бъдат смазвани.

Механичните части – патрон, дръжки, брава и панти трябва да се смазват периодично. Всички знаем, израза: Работи като смазано колело! Това означава, че поради наличието на сухота и триене, отделните елементи на интериорните и входни врати може да започнат да създават напрежение по между си и това да бъде проблем за тяхното съвместно функциониране. Най-често срещания проблем са скърцащите панти.

При не навременно отстраняване на проблема  е възможно и провисване на крилото или изкривяване на пантите, което води до опиране на крилото в касата или пода.

Бърз и лесен начин за поправка е да се смажат с течна грес на спрей, след което хубаво да се „разкарат” с няколко отваряния и затваряния. Ако пантите са се увредили необратимо, единственото решение е тяхната подмяна. След смяна на пантите е  важно крилото да се нивелира правилно, за да се отваря и затваря безпроблемно.

В случай, че вратите не се затварят или не остават затворени обикновено причината се крие  в насрещника ( пластината на касата, в която влиза резето на бравата), който се разхлабва и  се премества. Необходимо е да развиете болтовете, които го държат и да го преместите с няколко милиметра навътре.

Друг вариант бравата да не работи и езикът да се движи трудно се крие в   неосигуреното ѝ смазване за дълъг период от време. В този случай можете да натиснете езичето навътре и да смажете с течната грес на спрей, с която смазвате и пантите.

Измятане на крилото се случва, когато не сте подбрали подходящите врати за мокрите помещения. Дървените интериорни врати се влияят много от влагата и големите температурни разлики. След дълга употреба те се раздуват  или изкривят.

Единственото решение в случая е замяна с нови. Препоръката е да се избират  алуминиеви врати за мокрите помещения. Те не се влияят от влагата и парата, и имат дълъг живот.

Почистването на интериорните и входни  врати е много  важна част от поддръжката, за да съхраните безупречната им визия за по-дълго време. Препоръката е това да става  с памучна или микрофибърна кърпа и препарат, който се пръска върху нея. Не трябва препарата да бъде пръскан непосредствено по повърхността на вратата.

Използването на  стопери за врати е важно, тъй като те предпазват както дръжките  от надраскване, така и ново боядисаните ни стени. При рязко отваряне на вратата и липса на стопери, резултатът е одрана стена, а дръжките са с нарушено покритие.

Спазването на тези съвети, би помогнало значително да удължите живота и употребата на вашите интериорни и входни  врати. Полагането на допълнителни грижи за интериора на Вашия  дом, винаги носи позитиви след себе си.